Sindrom bolnog ramena

  • rujan 20, 2017

Rame je naš najpokretljiviji zglob, u njemu se može javiti bol i smanjenje funkcije zbog različitih upalnih i degenerativnih promjena u mekim tkivima područja ramena.

Tada govorimo o sindromu bolnog ramena, koje se javlja najčešće nakon 40-te godine života podjednako kod žena i muškaraca.

Ponekad se bolni sindrom javlja bez uočljivog razloga. Vrlo često dolazi do odlaganja kalcijevih soli u području tetiva mišića ramena(m.supraspinati) na kojoj postoje degenerativne promjene. Maksimum boli kod pacijenata sa sindromom bolnog ramena nastaje pri odmicanju nadlaktice od tijela od 70 do 120° tj. kad se dotakne korakoakromijalni ligament pa se bol širi u mišić supraspinatus prema velikom tuberkulumu humerusa i zglobnoj  čahuri za koju je mišić srastao. Kalcijeve soli odložene u tetivi supraspinatusa mogu dospjeti u subdeltoidnu burzu i izazvati akutnu upalu koja nastaje naglo , često noću , s jakom boli i potpuno ograničenim pokretom u ramenu.

Pacijent drži ruku uz tijelo te mu i najmanji pokret izaziva bol.

Potrebno je učiniti dijagnostičke pretrage da bi mogli odrediti pravu dijagnozu(RTG, UZ ramena). U akutnoj fazi bolesti primjenjuje se krioterapija. Ruku pacijent mora postaviti u položaj abdukcije tj. od tijela podmetanjem jastuka između prsnog koša i nadlaktice.

Istovremeno se mogu davati određeni lijekovi koji imaju protuupalno i analgetsko djelovanje.

Nakon tjedan dana primjene takve terapije bolovi se u većini slučajeva smanjuju i treba što prije započeti sa fizikalnom terapijom.

Od postupaka fizikalne terapije preporuča se UZ, laser, interferentne struje te individualne vježbe radi povećanja opsega pokreta te istezanje i jačanje mišića.

U većini slučajeva nakon 10-15 dana primjene takve fizikalne terapije došlo je do potpunog oporavka. Vrlo je važno da pacijent naučene vježbe svakodnevno provodi kod kuće.

© 2017. Privatna praksa fizikalne terapije Marija Hrustić | Izrada web stranica / Hosting